ŽIVALSKI SVET KOROŠKIH GORA

Od nekdaj sem rad zahajal v gore in spremljal vse, kar je z njimi povezano. Pogledi v dolino, gorsko cvetje, gamsi v steni mi predstaljajo nekaj najlepšega, kar lahko vidim in doživim. Gorniki s predavanji s svojih poteh po domačih in tujih gorah so bili zame pravi umetniki. Tudi sam sem zaèel fotografirati v gorah in zato še predobro vem, koliko truda in odrekanja je potrebno, da posnameš nekaj izrednega. Kot fotograf imam najraje jutra. To sicer pomeni, da velikokrat vstanem sredi noči. Vendar ujeti gamsa v zlati svetlobi vzhajajočega sonca je preprosto čudovito. Jutro je tudi čas, ko so živali najbolj aktivne, zato imam takrat še boljše možnosti ujeti dober motiv.

V začetku sem bil zadovoljen, če sem gamsa videl, potem sem bil vesel, da sem ga lahko fotografiral, dokaj hitro pa začel razmišljati, kako fotografijo narediti drugačno, izredno, nepozabno. S svojimi rdečimi gamsi in belkami, krasnimi igrami svetlobe nad dolinami, snežnimi osamelci na Uršlji gori in Peci pa sem naredil korak naprej, naprej k ustvarjalni fotografiji. Vsak prosti trenutek posvetim temu cilju, da bi naredil nekaj kar ni uspelo še nikomur. Lahko rečem, da sem se z nekaterimi fotografijami že dvignil nad obièajne upodobitve narave.

Moja največja strast so gamsi o katerih vem praktično veliko. Ne bi me presenetilo, če bi me koza, ki je izgubila kozlièka, prišla vprašat, kje sem ga nazadnje videl? Ravno to poznavanje živali, navade ob različnih letnih časih, sledenje živalim od prvih sončnih žarkov do sončnega zahoda prinaša odlične rezultate. Fotografije so vsakokrat boljše, drugaène od že videnih, svetloba, barve, sence so vedno bolj urejene. Velikokrat me občutek ne vara kje naj divjad čakam, ko posvetijo prvi živo rdeči žarki. Skoraj vedno mi pozirajo tako, da lahko izbiram, kaj in kako bom fotografiral.

Ure in ure sopihanja v hrib s težkim fotografskim tovorom prinaša rezultate. Na prikazane fotografije sem ponosen, vendar mislim, da to še ni vse kar vam imam povedati in pokazati o gorskem svetu. Biti naravoslovni fotograf pomeni veliko truda in zahteva celega človeka. Ni naključij. Potrebno je znanje, tehnično in naravoslovno. V prvi vrsti pa moraš znati opazovati, videti, predvideti in uživati.

Vlado Jehart

 

 

 

X