Dom na Peci

OSNOVNI PODATKI:

Gorski predel: Karavanke

Oskrbnik (med sezono): –

Telefon (med sezono): 

E-pošta: pdmezica@gmail.com

Spletna stran:

Odprtost koče: Od 1.6. do 30.9. je koča odprta neprekinjeno. Izven sezone je dom odprt občasno ob vikendih. Aktualne informacije: Andrej Mlinar – predsednik PD Mežica (GSM: 041 976 135)

Ležišča: 40 ležišč v sobah, skupnih ležišč ni

Zimska soba: Ni urejena!

Sedeži v jedilnici: 50

DOSTOPI:

  • Peš iz Mežice; Iz centra mesta sledimo markacijam po Celovški cesti do kmetije Enci. Nadaljujemo mimo kmetije Grauf do Šteng (1h15 min). Od tam naprej po zložni cesti do nekdanje karavle Terčevo (20min). Za karavlo zavijemo v gozd ter po markirani poti mimo Tomaževe lovske koče dosežemo Dom na Peci (2h).
  • Z avtom iz Mežice proti mejnemu prehodu Reht. Pri smerokazu za Peco zavijemo levo in nadaljujemo po makadamski cesti do nekdanje karavle Terčevo. Peljemo še sto metrov naprej, nato na razcepu cest izberemo desni krak, ki pripelje do parkirišča Jakobe (15km). Od tam se odpravimo peš po udobnem markiranem kolovozu do Doma na Peci (45min).
  • Z avtom iz Črne na Koroškem po lokalni asfaltirani cesti v Podpeco (Heleno) do Helenskega razpotja (4,5km), od tam nadaljujemo po gozdni cesti mimo kmetije Mihev na Terčevo in na Jakobe (16km). Z Jakob nadaljujemo peš po udobnem markiranem kolovozu do Doma na Peci (45min).
  • Z avtom iz Črne na Koroškem po lokalni asfaltirani cesti se pripeljemo do opuščenega rudnika pod kmetijo Končnik v dolini Topli (10km). Od tam nadaljujemo po markirani poti pod južnim ostenjem gore in čez Malo Peco do Doma na Peci (2h).
  • Peš iz Črne na Koroškem v Podpeco in nato mimo kmetije Mihev ter Tomaževe lovske koče do Doma na Peci (3h 30min).

RAZGLEDI:

Po nekaj več razgleda se je od koče potrebno spustiti par višinskih metrov do travnatega roba, kjer stoji kapelica Sv. Cirila in Metoda. Od tam se od severa proti vzhodu ponuja pogled na Strojno, Golico, Uršljo Goro in Pohorje. Razgled proti jugu je skrit za Malo Peco, na zahodu pa ga zapira vzhodno pobočje Pece.
Dodatne perspektive se odpirajo z bližnjega vrha Male Pece, na katerem je postavljena razgledna miza z označenimi smermi razgleda. Od tod se na jugu vidi Smrekovško pogorje, Raduha in Olševa, na jugozahodu pa vzhodni del Savinskih Alp z Ojstrico na čelu.
Veličasten panoramski razgled na Raduho, Olševo in Savinjske Alpe se odpira tud is travnatega sedla med Malo Peco in Peco.

TURE IN IZLETI

Dom na Peci predstavlja glavno izhodišče za obisk Kordeževe glave, najvišjega vrha Pece (2126m). Vrh je možno doseči po zložni, nezahtevni poti ( 1h 30 min), ali po dobro zavarovani, zahtevni poti, ki pelje čez začetni del razgibanega južnega pečevja gore (1h 30 min). Prva pot po uvodnem napornem vzponu skozi rušje, ki se začne tik nad sedlom, pripelje na blage travnike. Ti so vsako leto, tam nekje sredi junija, posuti z raznobarvnimi cvetovi gorskih rož. Druga pot je bolj drzna in na nekaterih mestih izpostavljena; kot se pač spodobi za poti takega kova. A dobra zavarovanost s klini in jeklenicami, predvsem pa obilni šopi zgodnje-poletnega gorskega cvetja, ki je tudi tukaj našlo svoje rastišče v razpokah apnenčastih skal, resnost ovijejo s tančico domačnosti in brezskrbnosti. Obe poti je najbolje združiti v eno krožno: čez skale gor in naokoli navzdol.

Z vrha Kordeževe glave je možno nadaljevati naprej po širokem, prijaznem slemenu do Bistriške špice (2113m), ki jo, gledaje z najvišjega vrha Pece, kljub drugačnemu občutku za čas dosežemo v borih 45 minutah. Med potjo nas vseskozi spremlja bogata alpska flora, na Kniepsovem sedlu (2012m) pa razveseli boren, a pristni, hladni alpski izvir pitne vode.

 

Priljubljena družinska izletniška točka je tudi votlina, v kateri spi bronast kip Kralja Matjaža, delo akademskega kiparja Marjana Keršiča – Belača. Po markirani poti je od koče do nje 15 minut hoje. 

X